Arbetsmarknaden för ingenjörer

Att arbeta som ingenjör är vanligtvis varierande, kreativt och intressant och arbetet erbjuder många olika möjligheter. Du kan arbeta inom en rad olika näringsgrenar och utbildningen finns i flera olika nivåer. Det finns även en hel del specialiseringar att välja mellan för den som önskar fördjupa sig inom ett specifikt område.

Framtiden ser ljus ut för dig som ska, eller har, pluggat till ingenjör. De flesta arbetsgivare kräver någon form av formell utbildning, och många efterfrågar också ett genuint teknikintresse samt dator- och matematikkunskaper.

Jobba i Sverige eller utomlands

Arbetsmarknaden delas generellt sett in i följande kategorier: liten konkurrens, balans samt stor konkurrens. För dig som funderar på att läsa till ingenjör eller redan har tagit din examen ser det positivt ut och det mesta tyder på att såväl nyutexaminerade som erfarna ingenjörer kommer att ha en spännande och säker framtid.

Faktum är att det har skett en ökning av ingenjörer inom områden som infrastruktur, gruvteknik, miljö, hälsovård och utbildning de senaste åren. Många väljer också att arbeta utomlands ett eller flera år innan de återvänder hem till Sverige. Det är dessutom fler kvinnor som väljer att utbilda sig till ingenjör nu än det var för bara några år sedan.

För den som önskar bidra till denna utveckling och vill läsa till ingenjör går det att plugga bland annat på högskola, universitet, yrkeshögskola och/eller på distans (se tidigare inlägg med rubriken Studenterna är framtiden). Den genomsnittliga lönen ligger på mellan 35–37 000 kronor i månaden, men lönen kan variera beroende på utbildning, erfarenhet, efterfrågan, arbetsort och liknande parametrar. Det kanske mest positiva är att det inte enbart finns jobb i storstäderna utan runtomkring i hela Sverige. Många företag hyr också in sig i fräscha och bra utrustade lokaler som exempelvis Kontorshotell i Stockholm eller i någon annan del av landet.

Ett smörgåsbord av möjligheter

Det finns många områden där ingenjörer av olika slag är starkt efterfrågade och nödvändiga för att kunna driva ett projekt framåt. Här följer ett antal exempel på områden en ingenjör kan arbeta inom:

  • Konstruera prototyper av programvara, maskiner och kretskort
  • Undersöka och utvärdera egenskaper hos olika material
  • Produktutveckling, design och produktion
  • Bioteknik, arbetsmiljö och kemi
  • Maskin, mätteknik och drift

Att du har en ingenjörsexamen betyder inte per automatik att du har ett specifikt yrke; det innebär snarare att du ges en rad olika möjligheter att arbeta med det du är intresserad av och tycker är roligt och utvecklande. Eller vad sägs om exempelvis mellaningenjör (på engelska engineering technician), civilingenjör, bergsingenjör, gruvingenjör, brandingenjör, sjöingenjör, försvarsmaktsingenjör, byggnadsingenjör, ortopedingenjör med flera. Du ser att det verkligen är ett gediget smörgåsbord som täcker i princip alla smaker och intresseområden.

Några av de egenskaper som ofta efterfrågas i samband med platsannonser är social kompetens, samarbetsvillig, lyhördhet, resultatinriktad, lyssnande, nyfikenhet och flexibilitet. Detta är egenskaper som kanske applicerar på de flesta yrken, men som tillsammans med en ingenjörsexamen nästan garanterat leder till jobb.