Tre ingenjörer har möte.

Byggnadsingenjör – utbildning och yrke

 

En byggnadsingenjör är den som ska ha koll över bygget på en arbetsplats. För att kunna kommunicera med hela bygget behövs ofta ett hjälpmedel för att nå ut, ett alternativ kan vara att hyra komradio om det inte redan finns tillgängligt på arbetsplatsen. Som byggnadsingenjör kan du även arbeta med vägar, broar och flera andra olika samhällslösningar som till exempel vatten och avlopp, installations- och klimatanläggningar. Byggnadsingenjörer arbetar med projektet hela vägen från idé till färdig produkt, vilket innebär ett nära samarbete med bland annat arkitekter, olika myndigheter och entreprenörer. God samarbetsförmåga är viktigt, precis som flexibilitet och att kunna ha många bollar i luften.

Ritning av byggnader

Byggnadsingenjörer är alltså de som skapar framtidens byggnader med hjälp av arkitekter och hantverkare. De är spindeln i nätet mellan arkitekter, myndighetspersoner och byggarbetare. Ingenjören är den som ser till att byggnaden blir säker, hållbar, och faktiskt möjlig att bygga, samtidig som alla regler ska följas. Vill du ha ett kreativt och spännande yrke med ljusa framtidsmöjligheter är byggnadsingenjör något för dig. Utbildningen finns på flera högskolor runt om i landet och innebär tre års studier. Förutom allmän högskolebehörighet behöver du även ha läst lite extra matte och fysik för att kunna söka utbildningen. Oftast kan du välja en inriktning i slutet av utbildningen, till exempel om du är mer intresserad av konstruktion eller produktion, projektledning eller arkitektur. På många högskolor finns äv

en möjlighet till att studera utomlands under en eller flera terminer. Behovet av utbildade byggnadsingenjörer förutspås vara stort under de kommande åren, även för en lång tid framåt. Vill du senare utbilda dig vidare så finns möjlighet att läsa en master inom olika områden av samhällsteknik, och du blir då civilingenjör.