Ingenjörer utan gränser

Du har säkert hört talas om Läkare utan gränser. Men visste du att det även finns en organisation som heter Ingenjörer utan gränser? Det gör det. Det är en ideell organisation som är religiöst och politiskt obunden. De arbetar med olika utmaningar som är kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling. De gör det genom projekt inom jämlikhet, utbildning och infrastruktur både i Sverige och internationellt. Genom naturvetenskap, projektkompetens, ingenjörskonst och entreprenörskap har organisationen som syfte att bidra till en bättre värld. I Sverige arrangerar de bland annat seminarier samt verkar för att inspirera fler unga att bli ingenjörer. Deras infrastrukturprojekt runt om i världen handlar bland annat om tillgång till vattenförsörjning, kommunikation och energi.

Ingenjör ett yrke för dig?

Låter det spännande? Är du intresserad av ett varierande, kreativt och roligt arbete som erbjuder dig en mängd olika möjligheter? Är du intresserad av teknik och är bra på datorer och matematik? Då är kanske ingenjörsyrket något för dig? Som ingenjör kan du arbeta inom flera olika näringsgrenar. Några av de arbetsområden som finns är att utvärdera processer, att utveckla och undersöka olika egenskaper hos material och att bygga och konstruera prototyper av programvara, kretskort och maskiner. Det finns mängder av olika ingenjörer. Om du är intresserad av bygg är kanske byggnadsingenjör något för dig? Då kan du arbeta inom de flesta av byggbranschens områden och medverka i de olika delarna i en byggprocess. Alltifrån att diskutera om byggnaden ska ha skjutdörr till vilken klimatanläggning en byggnad ska ha. Om du istället är intresserad av kartor är det kartingenjör du ska bli, för då får du arbeta med framställningen av kartor. Kartingenjör är ett framtidsyrke eftersom kartanvändningen ökar i samhället idag.

Gör skillnad i världen

Ingenjör kan du utbilda dig till vid de olika tekniska högskolorna och universiteten som finns runt om i Sverige. När du har tagit din examen och arbetat ett tag är det kanske dags för dig att bege dig ut i världen med Ingenjörer utan gränser? Genom att bli medlem i Ingenjörer utan gränser får du möjlighet att påverka organisationen och engagera dig i deras arbete för ett bättre samhälle och för en bättre värld. Organisationen bedriver volontärprojekt runt om i världen. Syftet med deras projekt är att i utsatta regioner i världen stötta utvecklingen genom ingenjörskunnande och teknik. Projekten handlar ofta om IT, småskaliga energisystem och vatten. Att delta i ett av organisationens projekt är utmanande, spännande och lärorikt. Det ger dig unika erfarenheter och en förståelse för omvärlden som är svår att få på andra sätt än att på plats uppleva något. Ingenjörer utan gränser har bland annat arbetat med ett projekt i avlägsna bergsbyar i Kamerun. Vattnet i dessa byar är väldigt smutsigt och befolkningen har på grund av det dåliga vattnet problem med sjukdomar. I dessa byar utformar Ingenjörer utan gränser ett system för att rena vatten med hjälp av enbart lokala material och solenergi.