Ingenjörer utan gränser

De flesta människor har hört talas om Läkare utan gränser, men en liknande ideell organisation glöms ofta bort: Ingenjörer utan gränser, som är en organisation utan vare sig politiska eller religiösa motiveringar. Genom att effektivisera och utveckla grundpelarna i utsatta samhällen bidrar de till att öka levnadsstandarden i många fattiga länder. Tillgång till vatten, tillgång till energi, kommunikation och utbildning, är exempel på tidigare nämnda grundpelare som Ingenjörer utan gränser har som mål att förbättra.

Funderar man över att studera till ingenjör men samtidigt känner att man har en stark passion för att hjälpa utsatta människor och bidra till en mer hållbar värld är Ingenjörer utan gränser en fantastisk organisation som kan motivera en i studievalet. Kanske sitter du för tillfället på gymnasiet, jobbar på dina betyg och håller på att plugga till högskoleprovet, för att i framtiden kunna studera på högskolenivå. Fundera då gärna över att utbilda dig till ingenjör för att kunna medverka i just Ingenjörer utan gränser, så får du möjlighet att hjälpa människor genom att utnyttja den breda kompetens du kommer att få från din framtida utbildning.

Lite information om organisationen

Ingenjörer utan gränser är den svenska grenen av organisationen Engineers Without Borders. De bedriver arbete ute i fältet som bidrar till att utbilda människor i olika teknologier för att förbättra livskvaliteten i utsatta länder. Organisationen deltar även i olika aktiviteter som har som syfte att inspirera och informera ungdomar och barn i t.ex. Kenya om teknologi och ingenjörsyrket. Mer konkreta exempel på den typ av arbete som Ingenjörer utan gränser utför är t.ex. deras stöd till bygge av jordbävningståliga byggnader i Nepal, eller deras utveckling av ett vattenreningssystem som lett till att 500 studenter på en skola i Tanzania nu har tillgång till rent dricksvatten.

Vad kan du göra?

Ingenjörer utan gränser behöver alltid nya unga och motiverade ingenjörer som vill gå med och bidra till en bättre värld. Välj att plugga till ingenjör så har du möjligheten att delta och göra en positiv förändring i världen som du kan vara stolt över senare i livet. Du får även en väldigt imponerande erfarenhet att ha på CV:et när du senare börjar söka jobb. Det spelar ingen större roll vilken typ av ingenjör du vill studera till utan det som är viktigt är att du har drivkraften och viljestyrkan att ta dig igenom utbildningen och att du har en passion för att hjälpa människor att få ett bättre liv.