Vad gör en ingenjör?

Du som ingenjör har uppgiften att lösa problem inom just det område du är utbildad inom. Det finns hundratals olika fack-specifika områden du kan arbeta inom. Det kan handla om allt från att lösa maskinella eller elektriska problem på en förpackningsmaskin till att planera vägar som ska ledas i ett katastrofdrabbat område eller helt enkelt rita och designa symaskiner. Hur förhindrar du explosionsrisker vid tankning av stora tankbilar på bensinstationer? Det är frågor du som ingenjör kan komma att fundera över i ditt yrkesliv beroende på vilket område du arbetar inom. Vad en ingenjör verkligen gör är en fråga som är svår att besvara med något annat svar är att de löser problem. Det krävs att man är kreativ och innovativ för att lyckas som ingenjör.

Vilken grupp och specialisering passar dig?

 

Som ingenjör är du utbildad för att besitta breda tekniska kunskaper, men också för att ha kunskap inom just det område du valt. Du väljer det område du känner intresserar dig och som du tror att du kan lyckas bäst inom. Några områden att välja mellan kan vara design, IT eller miljö. Som ingenjör kan du tillhöra en av två grupper: civilingenjör eller högskoleingenjör. En civilingenjör arbetar med att arbeta och planera hur framtidens teknik faktiskt ska se ut medans högskoleingenjören arbetar med att utveckla och förbättra den teknik som redan finns. Viktigt att förstå är att utbildningarna är olika långa och att det ställs Höga krav på ingenjörer. Studierna är ofta intensiva och du bör vara målinriktad som person för att få ut det mesta av dina studier. Förvänta dig långa dagar och svåra tentor.

Vill du designa framtidens utemöbler?

När du som ingenjör exempelvis ska validera eller designa utemöbler finns det även där tekniska aspekter av arbetet. Vad är en lämplig fuktkvot för lövträprodukten i utemöbeln? 10, 20 eller 30 procent? Variationerna i arbetet som ingenjör är stora och i viss mån finns ett område som kan passa alla – så länge du har förmågan att vara både kreativ och innovativ. Vilken grad av lutning på utemöbeln är optimal? Vilket material ska låsen och fästena tillverkas av? Vilka färger avger olika värme i sommarsolen? Frågorna från företagen som anställer dig på heltid eller som konsult är många och du förväntas ha ett svar på dem alla. Därför är det viktigt att du väljer en kvalitativ utbildning som är innehållsrik och gärna klingar bra på ditt CV så att du för alla möjligheter för att lyckas i ditt framtida arbetsliv.